publicanda_destiny_10.jpg

Zoekmachines kunnen afbeeldingen wel herkennen maar niet zien wat er op een afbeelding staat. Datzelfde geldt overigens voor speciale browsers voor blinden en slechtzienden. Een goede reden om je afbeeldingen te optimaliseren. 

 

Hoe optimaliseer je afbeeldingen?

  • Geef een afbeelding een logische naam 
  • Maak een duidelijke mappenstructuur voor de afbeeldingen 
  • Gebruik het alt- en het title-attribuut

 

Logische naam

Geef een afbeelding een naam die betrekking heeft op de inhoud. Noem je afbeelding bijvoorbeeld 'de-voordelen-van-publicanda.jpg' in plaats van 'Untitled-1.jpg'. Je kunt de afbeelding het beste hernoemen voordat je hem uploadt naar de website of het na het uploaden. Als je een afbeelding daarna hernoemt, dan kan het zijn dat hij niet meer te zien is op de website omdat de verwijzing niet meer klopt. Je zult dan de verwijzing opnieuw moeten maken op elke pagina waarop je de afbeelding hebt geplaatst. 

 

Mappenstructuur

Met een logische naam voor een afbeelding en met een duidelijk mappenstructuur zorg je ervoor dat zoekmachines je website beter kunnen indexeren. Daarnaast is een duidelijke mappenstructuur ook voor het beheer van je website handig. Je kunt afbeeldingen sneller vinden omdat je weet waar je moet zoeken. 

 

Alt-attribuut

Het alt-attribuut is een tekst die bedoeld is voor een inhoudelijke omschrijving van de afbeelding. Je ziet het attribuut in principe niet op de website, tenzij een afbeelding niet goed doorkomt. Dan wordt de tekst van het alt-attribuut getoond. Browsers voor blinden en slechtzienden lezen de tekst van een pagina voor en waar ze een afbeelding tegenkomen lezen ze de tekst van het alt-attribuut. Zoekmachines gebruiken het alt-attribuut om afbeeldingen te indexeren. Het alt-attribuut vind je in het Afbeeldingsbeheer bij 'Alternate Text'.

 

Title-attribuut

Het title-attribuut is een tekst die je te zien krijgt als je met je muis over een afbeelding gaat. Je kunt hiermee extra informatie aan een afbeelding koppelen, bijvoorbeeld een toelichting bij de afbeelding of termen die belangrijk zijn voor je pagina of website en waar je op gevonden wilt worden. Let er wel op dat deze termen iets te maken moeten hebben met de afbeelding. Het title-attribuut vind je in het Afbeelingsbeheer onder het tabje 'Advanced' bij 'Title'.

 

Afbeeldingen zoeken

De meeste zoekmachines hebben een optie om afbeeldingen te zoeken. Afbeeldingen die goed zijn geoptimaliseerd zullen hier eerder gevonden worden. Het zoeken op afbeeldingen is een extra optie om bezoekers op je website te krijgen.

 

Bestandsgrootte

Zeker zo belangrijk bij het optimaliseren van je bestanden: de bestandsgrootte. Als een afbeelding wordt vertoond op 600 pixels breed is het zonde als de afbeelding zelf 4000 pixels breed is. Het laden van de afbeelding en derhalve de hele pagina wordt zo onnodig vertraagd, zeker als iemand kijkt op de telefoon met een matige verbinding. Zoekmachines houden niet van onnodig trage websites; die zullen minder goed scoren. 

 

Bij het uploaden van een afbeelding kun je aangeven dat het formaat verkleind moet worden. Bij de 'Image Options' staat de optie 'Resize'. Standaard staat hier 640 x 480 pixels ingesteld, maar je kunt dat zelf aanpassen. Standaard is ook het vinkje 'Proportional' geselecteerd. Daarmee geef je aan dat de verhoudingen van de afbeelding gehandhaafd blijven bij het verkleinen. Je kunt ook afbeeldingen ook later nog verkleinen. Dat doe je door in het Afbeeldingsbeheer een afbeelding te selecteren en te klikken op het icoontje 'Edit Image'.

Maak kennis met Publicanda

Ontdek ons CMS op basis van Joomla!

Vraag info of een demo aan

Publicanda is een gebruikersvriendelijk CMS. Het is zo ingericht dat webbeheerders zich alleen maar bezig hoeven te houden met het beheer van de content van de website. Zij hoeven zich niet bekommeren om de technische kanten van de website.

Referenties

Projecten waar wij graag iets over vertellen

Afbeelding Zomerfeesten Deurne
Zomerfeesten Deurne

Een responsive festivalwebsite

De Walhalla Zomerfeesten zijn een driedaags muziekfestival nabij de ruïne van het Groot Kasteel in Deurne. De…

Afbeelding Ergon
Ergon

Een responsive website met maatwerk-extensies

Ergon fungeert als centrale balie voor werk in de regio Eindhoven. Ergon helpt mensen naar, aan en in een betaalde…

Afbeelding De Berkenschutse
De Berkenschutse

Een website met een prikkelarme versie

De Berkenschutse is een onderwijsexpertisecentrum voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Voor de Berkenschutse…

Afbeelding Schola Medica
Schola Medica

Een samenwerking met drie andere partijen

Schola Medica is een opleidingsinstituut dat spoedzorgonderwijs verzorgt voor artsen in Nederland. Responsive website…

Kies nu voor Publicanda

Kies nu voor Publicanda

De voordelen van Publicanda

Veiligheid

Een veilige website dankzij onze web applicatie firewall

Snelheid

Een supersnelle website dankzij onze virtual private servers

Optimalisering

Een website die goed scoort bij zoekmachines

Support

Deskundige support van onze Joomla administrators

Bekijk de voordelen

Publicanda-nieuws

De insights van de CMS-specialisten van Destiny

Afbeelding Waarom je website een SSL-certificaat moet hebben
Beveiliging

Waarom je website een SSL-certificaat moet hebben

Met een SSL-certificaat beveilig je je website en scoor je beter bij zoekmachines. Voor zoekmachines, lees Google, is…

Lees dit artikel
Afbeelding Heading-tags gebruiken
Optimalisatie

Heading-tags gebruiken

Met heading-tags geef je structuur aan de pagina. Zoekmachines kunnen je pagina zo beter 'lezen' en derhalve beter…

Lees dit artikel

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

© Destiny 2020